Of een paard een zweetdeken nodig heeft, ontdek je door goed op het paard te letten.

We vertellen je hoe het werkt.

Waarom zweet voor blessures zorgt

Als een paard tijdens de rit opwarmt, gaat het paard op een gegeven ogenblik zweten om af te koelen. Op zich is dit geen probleem, zolang het paard in beweging blijft.

Het probleem ontstaat direct na de rit. Doordat het paard niet meer beweegt, daalt de lichaamstemperatuur. Is het paard op dat ogenblik nat of klam, dan koelt het paard té snel af.

En dat is niet fijn. Een paard wat te snel afkoelt, krijgt koude en daardoor stijve spieren. Hierdoor ontstaat de kans op pijnlijke spierblessures. Vergelijk het met mensen in de sportschool: die doen ook regelmatig een handdoek of een sweater om na de cooling down.

De beste manier om te ontdekken of een zweetdeken nodig is, is om goed op het paard te letten tijdens het uitstappen. Blijft het paard klam aanvoelen en lijkt het alsnog het paard het daardoor koud krijgt? Dan is het tijd om een zweetdeken de gebruiken.

Wat een zweetdeken is en doet

Een zweetdeken is gemaakt van een ademende en absorberende stof. De deken houdt het paard warm na de rit, waardoor de lichaamstemperatuur geleidelijker daalt dan als er geen deken zou worden gebruikt.

Tegelijkertijd neemt de zweetdeken het probleem weg. De zweetdeken absorbeert namelijk het zweet, zodat het paard snel weer droog is.

Wanneer een zweetdeken niet nodig (of gewenst) is

Een zweetdeken is voor kort gebruik, dus voor direct na de rit. De zweetdeken is dus niet geschikt voor het paard om langdurig te dragen in de weide of in de stal. Hiervoor zijn andere dekens meer geschikt.

Zweetdeken nodig? Wij hebben een ruim assortiment tegen een hele lage prijs.


banner goedkoopste van nederland en belgie