Wanneer doe je de winterdeken af? Het beste moment om de dikke deken in de kast te doen, is als de temperaturen weer stijgen.

Het exacte moment van de wissel hangt samen met hoe hard het waait en van de voorkeur van het paard zelf. We leggen het uit.

Wanneer doe je de winterdeken af als het lente wordt?

Als de temperaturen weer gaan stijgen, dan wordt het tijd om de winterdeken weer in de kast te doen en een luchtigere deken of zomerdeken te gebruiken.

Maar bij welke temperatuur je nu precies moet wisselen? Dat is een vraag waar geen exact antwoord op te geven is. Waarom niet? Omdat het ook nog eens afhangt van de omstandigheden (zoals de wind) en van de voorkeur van het paard zelf.

In de praktijk is dit dus altijd een gevoelskwestie. Kijk dus goed naar wat anderen doen en kijk ook vooral naar wat jijzelf draagt. Heb je net je winterjas opgeruimd en draag je weer je dunne jas? Dan wil jouw paard misschien nu wel hetzelfde.


Wanneer doe je de winterdeken af als het winter is?

In de winter hoef je de winterdeken in principe niet af te doen. In de winter kan een paard namelijk 24 uur per dag een winterdeken dragen.

Het enige moment in de winter waarop je de winterdeken afdoet, is tijdens het rijden. Omdat het paard volop in beweging is, worden de spieren onder de winterdeken te warm en ontstaat de kans op blessures.


Welke deken gebruik je in de winter tijdens het rijden?

Tijdens de training kun je het beste een fleecedeken omdoen. Regent het hard? Kies dan voor een regendeken van 300 of 450 gram.

Direct na de rit kun je een uitrijdeken gebruiken. Dat is een warme deken, maar wel eentje met een uitsparing op de plek waar het zadel zit.


Wat heb je nodig?