Sommige paarden worden geschoren, anderen niet. Hoe bepaal je wanneer je het paard moet scheren?

We leggen het uit.

Waarom een paard scheren?

Over of het nodig is om een paard te scheren, lopen de meningen uiteen. “Paarden in de natuur worden ook niet geschoren”, is dan een veelgehoord argument.

En dat klopt. Toch zijn er hele logische redenen waarom ruiters hun paard scheren.

Sommige paarden hebben van zichzelf een dikke wintervacht. Door de dikte blijft zweet langer in de vacht hangen, én krijgt het paard het sneller warm.

Het paard kan hier last van krijgen na de rit. Het paard koelt dan snel af, maar is nog klam van het zweet. Door deze combinatie lopen sommige paarden pijnlijke spierblessures op.

Ook is het scheren van een paard hygiënisch: er blijven minder resten van zweet, stof en mest achter in het haren van het paard.

Andere redenen om te scheren

De gezondheid van het paard is niet de enige reden om een paard te scheren. Bij sommige paardenliefhebbers speelt smaak een rol: sommige mensen vinden een geschoren paard mooier.

Ook is een geschoren paard volgens sommige mensen gemakkelijker te verzorgen. Het paard hoeft minder uitgebreid te worden geborsteld.

Wanneer moet je een paard scheren?

Of het paard geschoren moet worden, hangt af van het paard. Sommige paarden zijn nou eenmaal actiever dan anderen, en een actief paard zal eerder geschoren moeten worden dan een paard wat minder hard hoeft te werken.

De beste tip die we kunnen geven, is om goed te letten op het paard. Merk je dat het paard veel zweet? Krijgt het paard het tijdens het uitstappen al koud (wat je merkt doordat het paard begint te rillen)? Dan is een scheerbeurt het overwegen waard.

Tip: gebruik altijd een goede scheermachine

Wanneer kun je beter niet scheren?

Paarden die de hele dag buiten zijn, zelfs in de winter, kunnen beter niet worden geschoren. De reden is vrij logisch: als een paard dag en nacht buiten staat, zorgt de dikke wintervacht voor een natuurlijke isolatie tegen de kou.

Na het scheren

Een paard wat van het ene moment op het andere zijn wintervacht verliest, zal het daarna koud krijgen. Daarom is een paardendeken op dat ogenblik onmisbaar om het paard warm te houden. Dit kan bijvoiorbeeld een weideken of een staldeken zijn.

Ook goed om te weten: een geschoren paard heeft meer energie nodig om zichzelf warm te houden. Zorg ervoor dat het geschoren paard genoeg eet, vooral veel ruwvoer.