Het beste moment in het voorjaar om een paard te scheren is in april. Tot die tijd heeft het paard nog de bescherming van de wintervacht nodig.

Waarom april het beste is, leggen we graag uit.

Waarom paarden geschoren worden

Meestal begint een paard in oktober een nieuwe vacht aan te maken: de wintervacht. Die vacht is een paard zijn of haar natuurlijke bescherming tegen kou en neerslag.

Sommige mensen kiezen ervoor om de wintervacht gewoon te laten staan. Andere paardenliefhebbers kiezen er in de winter liever voor om het paard te scheren.

Bij sportpaarden kan dit een duidelijk voordeel hebben. Het zweet van het paard blijft zo minder lang in de vacht hangen, waardoor het paard minder lang nat blijft en daardoor minder kans loopt op blessures.

Hulp bij verharen

Een paard krijgt dus rond oktober een wintervacht, en begint in het voorjaar weer te verharen. Bij sommige paarden gaat dit moeiteloos, maar andere paarden hebben hier simpelweg wat hulp bij nodig.

Vaak merk je dit aan het paard zelf. Blijft de onderste laag vacht nat na de inspanning? Dan is het een goed idee om het scheerapparaat ter hand te nemen.

Het beste moment hiervoor is meestal in april. Waarom april? Simpel. In de maanden daarvoor kan het bij vlagen nog koud zijn en zelfs soms nog vriezen. Vanaf april lopen de temperaturen vaak snel op en kan het paard last krijgen van de warmte tijdens de rit.

Scheren in de zomer is, volgens sommige experts: niet verstandig omdat het de natuurlijke vachtgroei verstuurt.

Kort na het scheren kan het paard het sneller koud krijgen, vooral direct na de rit. Gebruik dan een dunne deken, zoals een fleecedeken, om te voorkomen dat het paard te snel afkoelt.

banner goedkoopste van nederland en belgie