Wanneer je het beste kunt beginnen met een deken, hangt af van het paard. Sommige paarden kunnen prima zonder deken, maar andere paarden hebben er wel snel voordeel van. Of een deken nodig is, ontdek je door goed te kijken naar het gedrag van het paard.

We leggen uit waarop je moet letten en welke deken je nodig hebt.

 

Heeft het paard het koud?

Eén van de meest voor de hand liggende redenen om een deken te nemen, is omdat het paard het koud heeft. Want een paard mag het dan wel minder snel koud krijgen dan mensen, ook paarden hebben last van lage temperaturen.

Een paard wat het koud heeft, herken je bijvoorbeeld aan dat het paard trilt of beeft. Dit kan natuurlijk overal voorkomen: in de wei, in de stal of vlak voor de rit. Een paardendeken kan dan uitkomst bieden.

Heeft het paard last van insecten?

Een vliegendeken of eczeemdeken is uitgevoerd in een hele dunne stof. Deze deken is namelijk niet bedoeld om het paard warm te houden, maar is vooral bedoeld om te voorkomen dat het paard wordt geprikt door allerlei insecten, zoals muggen en dazen.

Heeft het paard geregeld bultjes of jeuk? Dan is het waarschijnlijk slim om te beginnen met een deken voor het paard, zoals een eczeemdeken of vliegendeken.

Zweet het paard tijdens de rit?

Geen twee paarden zijn hetzelfde (net als mensen). Het ene paard zal snel zweten, het andere paard niet. Voelt het lichaam van het paard vaak klam aan na de rit? Dan is het goed om te beginnen met een paardendeken.

De functie van de deken is in dit geval om het zweet te absorberen. Blijft er te veel zweet achter in de vacht, dan krijgt het paard daar namelijk last van. Het paard koelt te snel af, waardoor er sneller blessures kunnen ontstaan.

Blijft het paard lang nat na het wassen?

Een paard wassen na de rit is vaak een goed idee en voorkomt dat het paard last krijgt van allerlei schimmels. Maar je wilt natuurlijk wel dat het paard goed opdroogt, zonder té snel af te koelen. Immers: als het paard te snel afkoelt, dan zorgt dit voor spierpijn.

Merk je dat het water lang in de haren blijven hangen? Dan helpt het om het paard een deken om te doen. De meeste paarden gaan dan lekker liggen, zodat de vacht droogt zonder dat het paard sneller afkoelt.

Een deken voor elke situatie

Voor elke omstandigheid is een aparte deken het beste. Welke deken je wanneer nodig hebt, leggen we uit in deze blog.