Waarom heeft een paard een hoofd?

Een paard heeft een hoofd, geen kop. Waarom eigenlijk?

Een edel dier

Een paard heeft een hoofd en geen kop, omdat een paard een edel dier is. Om diezelfde reden heeft een paard ook geen poten maar benen; en geen bek maar een mond.

Toch is het geen officiële ‘taalregel’. Sterker nog: het woord ‘paardenbek’ staat in het Groene Boekje en telt als een officieel woord, terwijl het woord ‘paardenmond’ niet bestaat.

Het genootschap Onze Taal beschouwt dit dan ook niet als een regel, “maar een gewoonte onder paardenliefhebbers die veel anderen hebben overgenomen”.

Met die uitleg kunnen we trouwens prima leven. We vinden het ontzettend goed dat ook mensen buiten onze sport vol bewondering naar deze prachtige dieren kijken.

Waarom een paard een edel dier is

Maar waarom is een paard dan een edel dier? Voor de vraag waarom een paard een edel dier is, zijn meerdere verklaringen bekend.

De website van het tv-programma Willem Wever verklaart de status vanuit het feit dat paarden altijd dichtbij de mens stonden.

"Paarden waren de mens altijd van dienst, waardoor het dier edel is geworden", aldus de site. Ook werden paarden ooit vooral bereden door mensen van adel, wat de paarden edel maakte.

De website puntuit.nl voegt daar de rol (ooit) van de dieren in het leger aan toe. "Ging het baasje ten onder, dan het paard vaak ook en andersom.”

Een nette deken voor een edel dier

Een edel dier verdient natuurlijk een goede verzorging. Daarom beschikken wij over een ruim assortiment goedkope paardendekens, bedoeld om het paard comfortabel en warm te houden.

En voor het hoofd? Daarvoor hebben we meerdere hoofdmaskers op voorraad.

banner goedkoopste van nederland en belgie