Over de vraag of een shetlander een deken nodig heeft, zijn de meningen verdeeld. We snappen dit wel, want er is niet één antwoord. We leggen het uit.

Shetlanders komen van de Shetlandeilanden, een eilandengroep op een paar kilometer uit de kust van Schotland.

De Schotse eilanden hebben guur weer. De shetlanders zijn gewend aan milde zomers, waar de gemiddelde temperatuur in augustus rond de vijftien graden schommelt. Door hun afkomst zou je denken dat de shetlander qua kou wel wat gewend is.

Kou is niet erg. Regen wel.

De shetlander is een erg stoere pony. Van nature heeft de shetlander namelijk veel minder last van kou dan grotere paarden. Er zijn shetlanders die ook in de winter de hele dag buiten staan en dat héérlijk vinden. Een warme, wollen deken is in de winter dus eigenlijk niet nodig.

Maar shetlanders zijn eigenwijze dieren. Ze hebben al snel een hekel aan regen; veel meer dan aan kou. Je herkent dit doordat de pony naar de schuilstal gaat zodra er een plensbui valt.

Sommige shetlanders krijgen daarom toch vaak een deken om: de regendeken. Deze deken is geïmpregneerd en stoot daardoor water af, waardoor de pony minder nat wordt tijdens een forse regenbui in de herfst.

Shetlanders werken graag

Een shetlander is een echt werkpaard. Ze bewegen graag en maken – als ze er zin in hebben natuurlijk – regelmatig een ritje met kinderen.

Als een shetlander meer doet dan in de wei staan, wamt hij sneller op en koelt hij sneller af. Voor de pony is het dan fijn om na afloop een fleecedeken of een zweetdeken om te krijgen, Dat voorkomt dat de shetlander te snel afkoelt en daardoor spierblessures krijgt.

Ook vliegen en dazen zijn vervelend

Zeker in het weilandrijke Nederland kom je ze veel tegen: vliegen, dazen en muggen. Veel meer dan in het eilandklimaat waar de shetlander oorspronkelijk vandaan komt.

Heeft de shetlander last van insectenbeten? Een vliegendeken (of eczeemdeken) zorgt ervoor dat de pony minder wordt geprikt.

Oudere shetlanders krijgen sneller last

Jonge shetlanders hebben minder snel een deken nodig. Maar kenmerkend voor de shetlander: hoe ouder ze worden, hoe sneller ze het koud gaan krijgen. Dit komt omdat de shetlander steeds minder goed in staat is om zichzelf op te warmen.

En dus kan het gebeuren dat een shetlander op een bepaalde leeftijd toch graag een zomerdeken draagt, ook al was dat eerst niet nodig.

Deken nodig voor een shetlander? Bekijk gerust onze aanbiedingen.