Als een paard gek wordt van vliegen dan zit het paard ook niet lekker in zijn vel. Gelukkig zijn de vliegen goed te bestrijden met vliegenspray en vliegendekens. Vliegenspray houdt insecten op afstand en een vliegendeken voorkomt dat de overgebleven vliegen het paard gaan prikken.

Want de lente en zomer mogen dan fijn zijn, het warme weer zorgt ook voor overlast. Vliegen, muggen en dazen nemen de overhand en verzamelen zich rond andere dieren.

Vooral op en rondom het platteland gaan ze op zoek naar vers bloed om te drinken. Dat bloed vinden zij bij [warmbloedige]dieren zoals koeien en paarden.

Voor het paard is dat uitermate vervelend. Sommige paarden worden zelfs helemaal gek van vliegen.

Het paard probeert het eerst zelf op te lossen

Het paard is, vanuit de natuur, gewend om zelf het probleem op te lossen. Zijn grootste wapen zijn natuurlijk zijn staart en zijn hoofd, waarmee veel van de vliegen worden weggejaagd.

Maar zoals logica doet vermoeden is dit lang niet genoeg. De rug en de hals zijn voor het paard immers zo goed als onmogelijk om te bereiken.

Heeft het paard geregeld wondjes door te schuren op jeukplekken of wordt het paard helemaal gek van vliegen? Dan zijn er gelukkig manieren om te helpen.

Vliegenspray tegen muggen

Een vliegenspray is effectief in het verjagen van vliegen en muggen. Een mug zoekt zijn prooi door een soort van antenne op het hoofd. Op deze antenne zitten geurreceptoren, waarmee de mug een prooi op tientallen meters afstand kan ruiken.

Een muggenspray of paardendeo kan dan helpen. De huid van het paard geeft namelijk honderden chemische verbindingen af, waarvan de muggen een deel opvangen. Door het paard een andere geur te geven, weten muggen minder goed waar ze zijn moeten. En als die geur ook nog eens vervelend is voor de mug - ze houden bijvoorbeeld absoluut niet van lavendel - dan is een spray dubbel zo effectief.

Vliegendekens in de lente en zomer

Een vliegendeken is even simpel als effectief. De deken is luchtig en comfortabel en voorkomt dat het paard in de wei of in de stal wordt lekgeprikt door bloedzuigende insecten.

Vliegendekens zijn er in meerdere soorten en maten. De standaarduitvoering oogt net als een zomerdeken en beschermt het grootste deel van het lichaam.

Tijdens de állerergste insectenplagen kan er worden gekozen voor een deken met een masker en een buikflap, zodat het paard maximaal wordt beschermd.

Bonustip: de zebradeken

De zebradeken is een variant op de vliegendekens in een zebramotief. De strepen zijn niet zozeer bedoeld om het paard een savanne-look te geven, maar hebben een hele duidelijke functie: vliegen wegjagen.

Want wat blijkt? Wetenschappers ontdekten dat zebra’s minder last hebben van vliegen dan een effen of gevlekt paard. Het zwart-witte motief werkt namelijk desoriënterend voor de vlieg. En een gedesoriënteerde vlieg zal meestal gewoon wegvliegen, waardoor het paard gespaard blijft.

Snel naar: