Kunnen paarden verbranden in de zon? Jazeker. Daarom is het belangrijk om op zonnige dagen het paard goed te beschermen, bijvoorbeeld met speciale zonnebrand of een deken.

Zon is fijn, maar té lang in de zon is natuurlijk ook weer niet goed.

Te veel zon betekent teveel Uv-straling, waardoor de huid verbrandt. Dit is niet alleen bij mensen zo, maar geldt ook voor paarden.

Waarom een paard verbrandt

Het ene paard is gevoeliger voor verbranding dan de andere. Dit hangt namelijk af van hoeveel pigment er in de huid zit. Een paard met een roze huid zal sneller verbranden dan een gepigmenteerde en dus donkere huid.

Voor de duidelijkheid… Hierbij gaat het niet zozeer om de kleur van de vacht, maar om de onderliggende huidskleur.

Een schimmel – bijvoorbeeld - heeft wel een witte vacht, maar daaronder een donkere huid. Maar de Haflinger, de Gelderlander en Engelse warmbloeden hebben allemaal een opvallend lichte huid. Hierdoor hebben ze sneller last van te veel zonnestralen.

Toch speelt de vacht ook een rol: een dunbehaarde vacht houdt minder zon tegen. Ook de onbehaarde huid (zoals de huid van de neus, onderbenen en de lippen) is gevoeliger voor Uv-straling.

Een paard wat té veel zon heeft gekregen, kan problemen krijgen die met het blote oog goed zichtbaar zijn. Een milde verbranding zie je aan een rode, dikke en pijnlijke huid. Heeft het paard blaren waar vocht uitkomt? Dan is het paard ernstig verbrand en is het verstandig om snel een paardenarts te bezoeken.

Voorkomen is beter dan genezen

Net als met alles in het leven, geldt dat voorkomen altijd beter is dan genezen.

Wat je specifiek bij paarden vaak merkt, is dat ze niet tijdig de schaduw op kunnen zoeken (of, bij sommige rassen, dit gewoon niet willen). Daarom is het altijd goed om het paard een beetje extra bescherming te geven in de zomer.

Zo is er zonnebrand speciaal voor paarden, waarmee je het dier insmeert en zo extra bescherming geeft tijdens de rit.

Is het paard vaak en lang buiten? Dan is een paardendeken een beter alternatief. Een lichte, ademende zomerdeken geeft het paard extra bescherming tegen Uv-straling, zonder dat het paard extra opwarmt.