Veel paarden krijgen een deken om, bijvoorbeeld in de stal of na het rijden. Maar kan een paard ook zonder deken?

We beantwoorden deze vraag aan de hand van een aantal voorbeelden.

In de natuur hebben paarden geen deken om

 

Voor sommige mensen is het enorm tegenstrijdig om een paard een deken om te doen. Paarden in de natuur hebben toch ook geen deken nodig?

Die redenatie snappen we volkomen. Toch gaat hij niet helemáál op, omdat het leven van een wild paard simpelweg anders is dan die van een paard dat wordt gebruikt voor de ruitersport.

De deken is immers niet ‘voor de mooi’, maar is er om het paard te helpen in de omgeving waarin het zich bevindt.

De verschillende functies van paardendekens

Om aan te geven waarom een paardendeken goed van pas kan komen, een paar situaties waarin vaak paardendekens worden gebruikt.

  • - Direct na de rit: Tijdens het uitstappen, is een paard vaak bezweet. Een absorberende deken voorkomt dat het paard klam blijft en zo te snel afkoelt. Een deken verkleint daarmee de kans op blessures.
  • - Tijdens het vliegenseizoen: Een vliegendeken geeft geen warmte af, maar voorkomt dat het paard wordt gestoken in de zomer.
  • - Na het scheren: Een geschoren paard mist de natuurlijke bescherming van een dikke vacht. Een warme deken helpt het paard zich comfortabel te voelen.

Conclusie: meestal is een deken beter

Een paard kan zonder deken als het paard niet geschoren is en niet wordt gebruikt voor de sport. Maar zodra een paard wordt geschoren of regelmatig ritten maakt, is een paardendeken zo goed als onmisbaar. Ook tijdens het vliegenseizoen kan een deken helpen en het paard een hoop jeuk en wondjes besparen.

 

banner goedkoopste van nederland en belgie