Hoe moet je een deken omdoen bij een paard? We leggen het je stap voor stap uit.

Een paard een deken omdoen is niet moeilijk, zolang je maar weet waarop je moet letten.

 

Stap # 1: Kies de goede plek

Een gemakkelijke valkuil is om de deken om te doen terwijl je achter het paard staat. Beter is om naast het paard te gaan staan, zodat je de deken recht en nauwkeurig omdoet.

 

Stap # 2: Begin vooraan

Leg bij het omdoen de deken eerst iets verder naar voren, tot op de manen. Vanaf die plek schuif je de deken naar de achterkant van het paard. Om deze manier schuif je de deken namelijk mee met de haarlijn, wat voor het paard fijner voelt tijdens het bewegen.

 

Stap # 3: Niet gooien, maar gewoon rustig neerleggen

Deze tip is wel zo fijn voor het paard. Een deken bevat aan de uiteinden namelijk lussen met ijzeren gespen. Zou je de deken simpelweg over het paard heen gooien, dan kan dit pijn doen en kan het paard erg schrikken.

 

Stap # 4: Altijd even checken

Loop altijd even om het paard heen om te kijken of de deken goed ligt. De plaatsing is perfect als het midden op de schoft ligt.

 

Stap # 5: De deken vastmaken (in de goede volgorde)

Begin altijd eerst met het vastmaken van de voorkant. Mocht het paard namelijk schrikken van de deken en weglopen, zit hij in ieder geval op zijn plek en voorkom je dat de deken gaat schuiven of kan vallen.

 

Stap # 6: Zet de singels onder vast

Maak de twee buiksingels zo vast dat ze als een kruis over elkaar heen vallen.

Heeft jouw deken drie singels? Maak dan eerst de middelste buiksingel vast, en plaats de andere twee daar in een kruis overheen.

 

Stap # 7: Niet te strak, ook niet te vast

Het beste is om de buiksingels niet te vast en niet te los te maken. De buiksingels zet je zó vast dat het paard er niet met de benen in kan blijven haken, maar tegelijkertijd los genoeg zodat het paard nog gewoon kan gaan liggen of rollen. In de praktijk komt dit neer op ongeveer vijftien centimeter, oftewel een handlengte speling.

 

Stap # 8: Het staartkoord

Heeft jouw deken een staartkoord? Haal de staart over het staartkoord heen. Hiermee voorkom je opwaaien van de deken bij harde wind.

 

Stap # 9: De beenkoorden

De beenkoorden maak je kruislings en door elkaar heen vast. Let ook bij de beenkoorden erop dat de koorden niet gaan schuren bij het lopen.

 

Snel naar:


banner goedkoopste van nederland en belgie