Een paardendeken van wol lijkt op een deken van fleece, maar er zijn ook verschillen. Een fleecedeken is lichter en daardoor vaak ook prettiger voor het paard. Een wollen deken is wat zwaarder en kan daardoor gaan schuren.

Qua werking zijn een wollen paardendeken en een fleecedeken min of meer hetzelfde.

 

Waarom een warme deken op het paard?

Tijdens de rit is het paard volop in beweging. Het gevolg is dat het paard opwarmt en daardoor gaat zweten.

Een paardendeken helpt dan om het paard na de rit warm te houden. Het paard met een deken koelt geleidelijk af, veel langzamer dan wanneer het paard geen deken zou dragen.

Voor het paard is dit goed, want een paard wat te snel afkoelt loopt meer risico’s op spierblessures.

Zo’n deken is dus om een logische reden gemaakt van een dikke stof, zoals wol of fleece.

 

Het verschil tussen wol en fleece

Wollen dekens en fleecedekens worden vaak voor hetzelfde gebruikt: het warm houden van een paard na de rit (of na het wassen). Beide dekens absorberen zweet en vocht, waardoor het paard opdroogt en tegelijkertijd warm blijft.

Het verschil in wol en fleece zit in de werking. Een fleecedeken is sneller droog na het uitwassen en het afhalen van de deken.

Ook is een fleecedeken minder zwaar en bovendien ook zachter voor het paard.

Feit of fabel: fleece droogt langzamer?

Vroeger verschilden fleece en wol zich meer dan tegenwoordig. Fleecedekens hadden voorheen de reputatie om geen zweet te absorberen, en werden daardoor voornamelijk gebruikt in de zomer.

Gelukkig is dat al lang niet meer zo.

Fleecedekens zijn in de afgelopen jaren flink verbeterd. Het resultaat is dat hun absorberend vermogen gelijk is aan wol. Hierdoor droogt de onderkant van de deken snel op en wordt voorkomen dat het paard afkoelt (en blessures oploopt).

Ook in de winter is fleece dus een goed alternatief voor wol.


banner goedkoopste van nederland en belgie