Heeft een ongeschoren paard een deken nodig en zo ja, welke?

We leggen uit welke deken je wanneer gebruikt op een ongeschoren paard.

Want ook paarden die niet worden geschoren hebben dekens nodig

Laten we beginnen met het wegnemen van een populair misverstand: ook geschoren paarden kunnen dekens nodig hebben.

Maar we snappen wel waar dat misverstand vandaan komt. Paardendekens worden namelijk onder andere gebruikt om geschoren paarden warm te houden. Die paarden missen immers hun ‘natuurlijke winterjas’ en dat compenseer je met een lekkere, warme deken.

Maar er zijn meer redenen waarom een paard een deken om krijgt.

Wist je dat eigenlijk maar tien procent van de paarden wordt geschoren? Al die andere paarden krijgen toch regelmatig een paardendeken om. De deken beschermt namelijk ook tegen vervelende invloeden van buitenaf.

Redenen waarom een ongeschoren paard toch een deken wil.

Dit zijn de belangrijkste redenen waarom mensen hun ongeschoren paard een deken omdoen: 

Reden 1: Een vliegendeken beschermt tegen insecten

Een vliegendeken geeft eigenlijk geen warmte af, maar heeft wel een hele nuttige functie: het paard beschermen tegen muggen en dazen.

Reden 2: Een fleecedeken absorbeert zweet

Een ongeschoren paard warmt snel op tijdens de rit. Als dat zweet in de vacht blijft zitten, blijft het paard te lang klam. Dit kan zorgen dat het paard ziek wordt of sneller een spierblessure oploopt. Een absorberende fleecedeken helpt dan om het zweet op te nemen.

Reden 3: Een zomerdeken houdt witte paarden wit

Ook paarden verkleuren in de zon. Voor het paard zelf is dat niet zo erg, maar sommige eigenaren vinden het mooi als een wit paard ook echt wit blijft. Een zomerdeken helpt dan.

Reden 4: Een winterdeken is warm als het vriest

Een ongeschoren paard mag dan wel zijn natuurlijke bescherming hebben, toch helpt dat niet tegen alles. Als het vriest is het goed om een winterdeken om te doen.

Reden 5: Een te dunne wintervacht

In principe regelt de natuur de wintervacht. Toch komt het voor dat de wintervacht van een ongeschoren paard te dun is en het paard toch een gevoerde regendeken wil hebben.

 

Bonustip: zo zie je of een paard het koud heeft.

Wordt het kouder en zie je dat de haren van het paard rechtop gaan staan? Dan heeft het paard het koud en heeft het paard een deken nodig.

banner goedkoopste van nederland en belgie