Wel of geen paardendeken gebruiken? Over dit onderwerp zijn de meningen verdeeld, want of een paardendeken nodig is verschilt van paard 

In veel gevallen is het beter om een paard wel een paardendeken om te doen. De paardendeken beschermt het paard tegen warm of kou en helpt voorkomen dat het paard te snel afkoelt. Ook kan een deken bescherming bieden tegen muggen en dazen.

We leggen het uit.

De vraag komt vaker voor

We komen de vraag vaker tegen: moet een paard nou wel of geen deken om?

Soms leidt dit tot een discussie tussen paardenliefhebbers en mensen van buiten de ruitersport.

En eigenlijk snappen we dat ook wel. Van nature hebben paarden immers geen deken nodig. Bij paarden die gebruikt worden voor ruitersport is dat anders: die hebben meer behoefte aan een goede balans, om blessures na de rit te voorkomen.

Geschoren paarden dragen vaak dekens

Een deel van de paarden wordt regelmatig geschoren. Zou dat niet gebeuren, dan zouden ze tijdens de rit hun warmte niet kwijt kunnen. Ook zou het zweet worden vastgehouden in de wintervacht, waardoor het paard na de rit te snel afkoelt (en de kans op blessures ontstaat).

De wintervacht wordt daarom geschoren in de winter. Een paardendeken helpt daarom om het paard warm te houden op de momenten waarop hij of zij dit écht nodig heeft.

De combinatie van scheren en het gebruiken van de juiste deken is dus de beste manier om het paard gezond en vrij van blessures te houden.

Bij andere paarden is de reden voor een paardendeken nog simpeler: het paard heeft te weinig vacht (bijvoorbeeld door eerder gebruik van dekens). Ook dan is het paard geholpen met extra warmte in de winter.

 

Welke dekens er zijn?

Goed om te weten is dat er niet één soort paardendeken bestaat.

Eigenlijk werkt dit net als jassen bij mensen. Wij hebben namelijk ook een jas voor elke situatie (een regenjas, winterjas, zomerjack) en hebben ook momenten waarop een jas helemaal niet nodig is.

En met paarden is dat ook zo.

De meest voorkomende dekens zijn regendekens (voorkomt dat het paard te nat wordt tijdens de rit), de winterdeken (houdt een pas geschoren paard warm), de fleecedeken (voorkomt dat het paard te snel afkoelt na de rit) en de vliegendeken (die voorkomt dat het paard te veel wordt geprikt door insecten).

Maar dit zijn niet de enige dekens. Meer dekens vind je in ons overzicht van welke deken je wanneer gebruikt.


banner goedkoopste van nederland en belgie