Paarden zijn warmbloedige dieren. Dit betekent dat hun lichaam constant bezig is om de lichaamstemperatuur op peil te houden. Voor een gezond paard is de lichaamstemperatuur tussen de 37 en 38 graden.

Hoe het paard dit doet, leggen we uit.

Thermoregulatie houdt het paard warm

Het proces van opwarmen en afkoelen heet thermoregulatie. Dit is de manier waarop het lichaam warmte produceert om op te warmen, of warmte afgeeft om af te koelen (bijvoorbeeld door te zweten).

Bij koud weer zorgt thermoregulatie voor de nodige aanpassingen in en op het lichaam:

-        De bloedvaten in de huid worden kleiner. Hierdoor wordt er minder warmte van het bloed afgegeven aan de omgeving.

-        De haren van het paard gaan overeind staan. Zo houden ze lucht vast, en deze lucht dient als een isolatielaag.

Ook versnelt het metabolisme, zodat er meer warmte wordt geproduceerd.

 

De meerwaarde van een deken

Als een paard door de natuur is geleerd om de warmte te reguleren, waarom dan toch een deken? Het antwoord is eigenlijk simpel.

Veel paarden worden namelijk geschoren. Hierdoor missen ze hun natuurlijke bescherming en kunnen ze het sneller koud gaan krijgen.

Een andere reden kan zijn dat een paard in de maanden ervoor regelmatig een deken heeft gedragen, bijvoorbeeld een deken die zweet absorbeert of ééntje die beschermt tegen insectenbeten. In dat geval is de wintervacht misschien niet dik genoeg en kan een winterdeken heel fijn zijn.

Dus heeft jouw paard de haren overeind staan, maar heeft het paard het toch koud? Neem dan eens een kijkje bij onze lekker, warme winterdekens.


banner goedkoopste van nederland en belgie